
Spațiile verzi urbane: De ce sunt importante?
Urbanizarea a adus cu sine avantaje semnificative, fiind privită precum un sinonim al dezvoltării și al modernizării. Cu toate acestea, ea nu este lipsită de neajunsuri, printre care se remarcă nivelul ridicat de poluare și lipsa spațiilor verzi.
Calitatea slabă a aerului prezintă o îngrijorare tot mai ridicată astăzi, dar ea poate fi îmbunătățită considerabil, prin cât mai multe amenajări spații verzi. Acestea au rolul de a curăța aerul de poluanți și a reduce insulele de căldură.
Un singur copac poate absorbi în jur de 48 de kilograme de dioxid de carbon anual
Creșterea numărului de spații verzi și plantarea copacilor nu are doar un rol estetic, ci ajută la crearea unui mediu sănătos de locuit. Ca atare, un singur copac ajuns la maturitate, poate absorbi în medie 48 de kilograme de dioxid de carbon, pe durata unui an. Astfel, copacii absorb poluanții toxici prin frunzele și scoarța lor, pentru a elibera oxigen.
Unele studii arată că prezența spațiilor verzi are un impact benefic asupra sănătății mintale. Acestea îmbunătățesc starea de bună dispoziție, elimină stresul și ameliorează anxietatea.
De altfel, crearea unui spațiu verde este utilă acasă și la birou, deopotrivă. Zonele cu verdeață măresc capacitatea de concentrare și productivitatea la locul de muncă.
Amenajarea unei zone verzi la tine acasă
Chiar și persoanele care locuiesc la bloc pot avea un mic colț verde, cu plantele preferate, care să aducă la interior un strop din farmecul naturii. În cazul în care beneficiezi de un balcon, o terasă sau o curte, oricât de mică este aceasta, o poți amenaja armonios, pentru a-ți crea un refugiu natural relaxant.
Apelează la soluții practice de amenajare, precum pereții verzi, cu ajutorul cărora vei avea o zonă verde, chiar și în cele mai mici spații. Nu exclude să consulți o firmă de peisagistică pentru amenajări curți mici, care va valorifica la maximum fiecare centimetru pe care îl ai la dispoziție, pentru a crea o grădină perfectă, ce va răspunde întru totul nevoilor tale.
Crearea spațiilor verzi publice
Alături de crearea spațiilor verzi pe proprietatea ta, există demersuri pe care le poți face, pentru a crește numărul acestora din locurile publice. Implicarea autorităților și a comunității poate avea un impact major asupra calității aerului din orașe.
Spre exemplu, terenurile libere sau clădirile abandonate pot fi transformate în parcuri sau grădini comunitare, ce îmbunătățesc considerabil aspectul orașului. De asemenea, atunci când se proiectează noi clădiri, pot fi incluse spațiile verzi, ca parte a planului de urbanism.
Pentru a planta un copac pe un spațiu public, trebuie să afli care sunt terenurile destinate plantării, aceste informații putând fi oferite de primăria localității de interes.
Totodată, protejarea spațiilor verzi existente este importantă, prin îngrijirea lor adecvată și interzicerea construcțiilor pe locul acestora.
Marile orașe europene, precum Amsterdam, Londra, Berlin, Copenhaga sau Edinburgh, acordă importanță spațiilor verzi. În plus, sunt luate măsuri pentru protejarea mediului, precum utilizarea bicicletei ca mijloc principal de transport.
Astfel de măsuri, alături de crearea mai multor spații verzi, sunt binevenite și în România, cu atât mai mult în orașele aglomerate, cu un nivel ridicat de poluare.