Beneficiile apei alcaline: mit sau realitate?

Despre apa alcalină a început să se discute mult în ultimii ani. Se mai numește și „apă ionizată” și se promovează drept o băutură cu beneficii semnificative pentru sănătate. Cu toate acestea, părerile sunt împărțite și există acorduri și dezacorduri cu privire la potențialul pe care îl are. În acest caz, vorbim despre mituri sau realitate?

Apa alcalină este apă cu un pH mai mare decât cel al apei potabile obișnuite – care are un pH neutru de 7. Valoarea pH-ului măsoară nivelul de aciditate sau alcalinitate al unei substanțe. Valorile sub 7 indică aciditatea, iar cele peste 7 indică alcalinitatea. Așadar, apa alcalină are un pH mai mare de 7, de obicei situându-se undeva între 8 și 9.

Sunt mai multe metode prin care poate să fie produsă apa alcalină. Una dintre cele mai cunoscute este electroliza: se folosește un dispozitiv special pentru a separa moleculele de apă în molecule acide și alcaline. În urma acestui proces, se colectează apa alcalină. Pe lângă această metodă se mai folosesc diferite filtre de apă cu rol de a bloca particulele dăunătoare să ajungă în apa pe care o consumi și de a adăuga, prin filtrele lor, ioni de magneziu, hidroxil și hidrogen molecular. Unele aparate pentru producția de apă alcalină sunt disponibile și pe piață și pot fi folosite acasă. O a treia metodă și mai la îndemână este adăugarea bicarbonatului de sodiu în apa potabilă.

Top 4 beneficii ale consumului de apă alcalină

·        Neutralizarea acidității corporale – Consumul regulat de apă alcalină (de câteva ori pe săptămână) poate ajuta la contrabalansarea acidității excesive din organism. Aceasta este considerată cauza mai multor afecțiuni digestive. Poate fi de mare ajutor pentru persoanele cu aciditate stomacală crescută sau reflux gastric.

·        Hidratare profundă – Apa alcalină pătrunde mai ușor și eficient în organism, lucru care asigură o hidratare mai bună și un flux mai rapid de nutrienți. La fel se întâmplă și cu produsele marca D’Ora de pe scufita-rosie.ro. Apa alcalină poate face parte din stilul tău de viață dacă este consumată responsabil.

·        Previne procesul de oxidare – prin combaterea radicalilor liberi. Apa alcalină conține antioxidanți puternici, capabili să neutralizeze radicalii liberi produși în organism. Aceștia sunt responsabili de efectele oxidative precum îmbătrânirea prematură a celulelor.

·        Îmbunătățirea digestiei – Prin controlarea acidității, problemele digestive se ameliorează și astfel digestia se îmbunătățește și ea.

Cercetările în acest domeniu sunt în continuă desfășurare, însă foarte multe dintre ele susțin aceste beneficii. Pe de altă parte, însă, există un aspect important de menționat, aspect ce apare în majoritatea studiilor. Organismul are un sistem natural de reglare a pH-ului și consumul excesiv de apă alcalină îl poate perturba. De aceea, consumul acestui tip de apă este recomandat să fie de 2-3 ori pe săptămână și mai ales de către persoanele cu aciditate sau diferite probleme la nivelul stomacului din cauza acestei acidități excesive cu care se confruntă.

În concluzie, apa alcalină pare că are multe beneficii pentru organism, dacă este consumată regulat. Cu toate acestea, este bine să ții cont și de recomandările specialiștilor înainte de a decide să consumi o astfel de apă. Ca în orice situație, moderarea și echilibrul sunt cheia unei diete sănătoase.  

sursa foto: freepik.com

Previous post 5 pasi sa te bucuri cat mai mult de centrala ta termica
Next post Cum să îți construiești o strategie eficientă de optimizare SEO