Îngrijirea corectă a florilor. Ce poți face ca florile din vază să reziste mai mult?

Florile sunt privite ca plante efemere, însă cu siguranță ți-ai dori ca, o dată primite, ele să reziste cât mai mult. Se întâmplă frecvent ca florile să arate perfect în vază sau suport în florărie, dar să își piardă frumusețea o dată cumpărate și aduse acasă. Acest lucru nu se datorează unor condiții diferite pe care le îndeplinesc florăriile, ci unor metode deosebite de îngrijire, despre care discutăm în cele ce urmează. 

Tăierea la bază a tulpinii, pe diagonală 

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru ca florile să reziste cât mai mult în vază este să tai tulpinile florilor după cumpărare. Astfel, indiferent dacă cumperi garoafe buchet, trandafiri, liliac sau frezii, toate florile ar trebui să fie prelucrate înainte de a le pune în vază.

Tăierea tulpinii se face pe diagonală, pe o lungime de circa 5-7 cm, pentru a permite florii să absoarbă o cantitate cât mai mare de apă. În unele cazuri se poate cresta tulpina printr-o tăietură cruce, principiul fiind același, de a permite plantei să absoarbă apa necesară hidratării. 

Nu uita să elimini frunzele care stau sub nivelul apei, deoarece acestea pot putrezi și pot facilita dezvoltarea bacteriilor ce pot afecta integritatea și sănătatea plantei. De asemenea, vaza ar trebui să fie pe cât posibil cât mai curată. 

Asigurarea constantă a apei curate

Apa curată este secretul păstrării florilor în cele mai bune condiții, deoarece este important ca acestea să beneficieze de condiții cât mai bune. Unele flori au cerințe speciale în acest sens, iar aici putem menționa un buchet cu hortensie, lalelele sau crinii, flori care au nevoie de apă curată în permanență pentru a supraviețui. Desigur, apa curată le este necesară tuturor florilor, însă în aceste cazuri particulare florile rezistă doar dacă li se asigură zilnic apă curată. 

Poziționarea departe de fructe, într-un loc ferit de soare puternic

Deși naturale, fructele pot oxida în timp, iar pe măsură ce acest lucru se întâmplă ele degajă etilenă. Etilena este un compus care afectează florile, ducând la îmbătrânirea acestora. De aceea, este important să așezi florile într-un loc departe de fructe, de surse puternice de căldură, în zone ferite de întuneric total și curent (cum ar fi sistemele de ventilație). Ventilația excesivă conduce la uscarea petalelor, iar florile astfel se usucă și mor.

Acestea sunt câteva dintre ideile pe care le poți aplica pentru a te bucura pentru cât mai mult timp de florile tale. Este important să ai grijă de acestea prin a le oferi apă curată în permanență, dar și prin grija acordată poziționării corecte, astfel încât să le asiguri condiții normale de supraviețuire.

Previous post Crăciun de poveste! Cum să creezi o atmosferă de sărbători perfectă în locuința ta
Next post 5 lucruri la care să fii atent când alegi un service gsm la care să îți repari telefonul