Evolutia masinilor de taiat si inventia laserului. Care este utilitatea lor in diverse industrii? 

Nu exista indoiala ca taierea cu laser a revolutionat productia industriala. Acest lucru a facut ca procesul de taiere a unor materiale precum sticla, lemn, plastic sau metal sa fie mult mai eficient si mai precis. In prezent, debitarea cu laser este un proces extrem de popular in diverse industrii cum ar fi inginerie, industrie navala sau constructii. Desi poate parea o tehnologie foarte moderna, radacinile sale dateaza de la mijlocul secolului al XX-lea. In acest articol vei afla mai multe informatii despre istoria taierii cu laser, ce presupune aceasta si despre modul in care aceste utilaje au ajuns sa fie printre cele mai precise instrumente de taiat. 

Cand s-a folosit prima data taierea cu laser? 

Taierea cu laser dateaza din 1960 cand a fost folosit pentru prima data un astfel de prototip. Ingineri si fizicieni au lucrat impreuna pentru a crea noi procese industriale, utilizand fasciculele cu laser. In 1964 a fost deschisa calea spre utilizarea laserelor pentru taiere si productie industriala. Ulterior, aceste instrumente au fost folosite pentru lucrari de productie complexe datorita preciziei sporite pe care o aveau. 

A urmat o productie in masa a masinilor de taiat cu laser si o implicare a inginerilor si producatorilor de automobile in activitati de cercetare si dezvoltare. Cresterea uriasa a cererii a dus rapid la inovatii si la investitii in software si tehnologie. In ultimii ani, au aparut foarte multe schimbari, printre care si automatizarea, iar piesele complexe pot fi fabricate acum mai rapid si mai precis ca niciodata. 

Prin urmare, taierea cu laser a devenit o tehnica utilizata frecvent in multiple aplicatii industriale din diverse sectoare, putand fi utilizata pentru a face gauri sau a taia forme in metal si alte materiale pe o linie de productie. Pe masura ce tehnologia progreseaza, aplicatiile de taiere cu laser se extind si sunt utilizate in lucrari complexe, ce presupun viteza si flexibilitate. Principalul avantaj al acestei tehnologii este precizia. Alte caracteristici importante ale utilajelor de debitat cu laser sunt:

  • Tehnologia de taiere multistage.
  • Controlul wireless. 
  • Tehnologia de taiere neteda.
  • Alarme si diagnoza la distanta pentru orice defectiune sau functionare anormala a unor componente.  

Taierea cu laser a parcurs un drum lung, dar sigur, permitand marirea volumului productiei si, in acelasi timp, reducerea numarului de ore de munca. Pentru a beneficia de aceasta tehnologie precisa si eficienta, este nevoie de un echipament performant. Vigra iti pune la dispozitie masini de taiat cu laser online, dotate cu numeroase caracteristici importante, potrivite pentru cele mai complexe proiecte. Ele pot fi utilizate in numeroase domenii de activitate, iar cu ajutorul lor se pot se pot taia diverse materiale. 

Asadar, tehnologia taierii cu laser este fascinanta, cu o istorie interesanta si surprinzatoare. Aceste masini de debitat sunt precise, eficiente si ofera productivitate maxima. Insa, oamenii de stiinta si inginerii vor continua sa inoveze, iar acest lucru va duce probabil la dezvoltarea unor utilaje si mai performante de atat, cu viteza de taiere si precizie si mai mare.

Sursa foto: freepik.com 

Previous post Plănuiești o vacanță la Cluj vara aceasta? Iată 5 lucruri de care trebuie să ții cont!
Next post Înlocuirea unui acoperiș – sfaturi utile